Besteed jij na afloop van een selectieprocedure voldoende zorg aan je interne kandidaten?


Hoe vaak gebeurt het dat je als bedrijfsleider, HR-manager of selectiemedewerker interne kandidaten in een selectieprocedure teleur moet stellen? Dat je een medewerker wéér de boodschap moet geven dat hij niet geschikt is voor de job? Het gaat hier immers om een gedreven werkkracht die graag een volgende stap in zijn loopbaan wil zetten. Toch blijft hij maar niet in aanmerking komen voor die nieuwe uitdaging. Mogelijk valt hij steeds  uit de boot omdat er betere externe kandidaten zijn. Of schat hij de eigen competenties en talenten niet correct in? Er zijn veel verklaringen voor het niet selecteren van interne kandidaten. Organisaties worden zich er echter ook steeds meer van bewust dat medewerkers hun echte kapitaal zijn. Loyale en gedreven medewerkers houden ze dan ook maar beter aan boord!
Ondanks de vele inspanningen die HR op dit vlak levert voelen interne medewerkers zich vaak nog in de steek gelaten wanneer ze niet geschikt blijken te zijn voor een vacature. Ze blijven achter met een sterk gevoel van falen en voelen zich niet erkend in hun competenties. Het is alsof ze niet beloond worden voor hun trouw en inzet. De vele feedbackgesprekken die wij de afgelopen jaren met niet geselecteerde kandidaten voerden, liegen er niet om. Misnoegde gevoelens omwille van een gemiste kans kwamen vaak aan bod.
Onze ervaring leert ons dat het belangrijk is om ruimte te geven aan deze gevoelens! Schenk aandacht aan de onzekerheid, de bezorgdheden en de twijfels die deze beslissing bij medewerkers teweeg brengen. Maak daarnaast ook tijd om naar de verdere loopbaan van je medewerker te kijken. Is er voor hem nog een andere plaats binnen de organisatie? Kan die honger naar een nieuwe uitdaging ook gestild worden? Geef constructieve, maar eerlijke feedback en voorkom onrealistische verwachtingen bij je medewerker. Wees op je hoede voor beloftes die je niet kan waarmaken! Op korte termijn kan dit de medewerker misschien milder stemmen, op langere termijn zal dit het ongenoegen alleen maar verhogen. Dit vermoedelijk niet alleen bij deze medewerker, maar bij je hele personeelsgroep.
Eerlijke en constructieve feedback naar kandidaten toe vormt de basis binnen iedere selectieprocedure. Zeker bij interne kandidaten besteed je hier best de nodige aandacht aan. Om de betrokkenheid, bevlogenheid en inzet ook op langere termijn te waarborgen raden we sterk aan om voldoende tijd te besteden aan het geven van eerlijke feedback aan niet-geselecteerde kandidaten. Bij deze een warme oproep aan bedrijfsleiders, HR-managers, recruiters en selectiemedewerkers om hier te allen tijde zorg aan te besteden!
Soms volstaat eerlijke en constructieve feedback echter niet om je teleurgestelde medewerker terug echt aan boord te krijgen. Ze willen perspectief en komen graag te weten hoe ze verder kunnen groeien en ontwikkelen. Ze willen weten welke functies aansluiten bij hun talenten en op die manier meer inzicht krijgen in zichzelf.
Na een assessment center of een psychotechnisch onderzoek beschik je over een aantal gegevens om op dit soort vragen een antwoord te geven. Vaak zeggen deze resultaten echter niet genoeg om hier ten volle op in te gaan. Een assessment center beperkt zich namelijk tot het beoordelen van de geschiktheid voor die specifieke job en bijhorende competenties. En daar stopt het dan. Niet geschikt voor die job, maar wat nu?
In het licht van deze vragen werkte invensa een ontwikkelings- en oriënteringsgericht vervolgtraject na assessment centers uit. Op deze manier kan je de negatieve gevoelens van onzekerheid ombuigen tot een nieuw perspectief binnen de organisatie. Kortom, een degelijk vervolgtraject dat zich vertaalt in een concreet en helder groei- en ontwikkelingstraject voor je medewerker. En laat dat nu net het zelfinzicht, maar vooral ook de betrokkenheid en bevlogenheid van je medewerkers verhogen! Willen we dat niet allemaal?
Benieuwd naar onze aanpak? Wij kijken er naar uit om van jullie te horen!
Waarderende groeten, Barbara & Myriam
invensa, partners voor uw talent

$type=blogging$author=hide$comment=hide$show=/p/nieuws.html

$type=one$author=hide$comment=hide$show=/p/vacatures.html

$type=three$meta=hide$c=9$label=2$h=240$show=/p/diensten.html

$type=two$meta=0$show=/p/voor-kandidaten.html

$type=two$meta=0$show=/p/blog-page_4.html

In de kijker_$type=sticky$meta=0$count=4$show=post

Naam

nieuws,2,
ltr
item
invensa : Besteed jij na afloop van een selectieprocedure voldoende zorg aan je interne kandidaten?
Besteed jij na afloop van een selectieprocedure voldoende zorg aan je interne kandidaten?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicfEkRiax_PkqyPIms0rdePhde6CxpnaNpfYjfr-HxTuXbHpL_RGIRUVrz1E0keKrsEdoGAit06-wwNUM6uSbrMsBCGUB2v2XcfBjGpRRBKDxV2qUX0CJdgdHdBoeA8Y3HYR_3EwOro3uN/s320/shutterstock_316727603.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicfEkRiax_PkqyPIms0rdePhde6CxpnaNpfYjfr-HxTuXbHpL_RGIRUVrz1E0keKrsEdoGAit06-wwNUM6uSbrMsBCGUB2v2XcfBjGpRRBKDxV2qUX0CJdgdHdBoeA8Y3HYR_3EwOro3uN/s72-c/shutterstock_316727603.jpg
invensa
http://www.invensa.eu/2017/03/besteed-jij-na-afloop-van-een_21.html
http://www.invensa.eu/
http://www.invensa.eu/
http://www.invensa.eu/2017/03/besteed-jij-na-afloop-van-een_21.html
true
3380311907463287778
UTF-8
Alle berichten geladen Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Antwoorden Cancel antwoord Verwijder door Home PAGINA's UPDATES Bekijk alles VOOR U AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy